7 min. čítanie

Reálny pohľad na zarábanie affiliate marketingom

Zaručených návodov ako na affiliate marketing, nájdete na internete plno. S affiliate marketingom robím aktívne už viac ako 12 rokov a ponúknem vám môj úprimný pohľad na vec. Či už budete ďalej pátrať, nadchnete sa alebo nie, je už na vás. 

Štefan Polgári Štefan Polgári
Founder Ecommerce Bridge & Dognet
Reálny pohľad na zarábanie affiliate marketingom

Jedno video o affiliate za všetky drobné

Mohol by som vám to tu popisovať a vysvetľovať na príkladoch. Ako však funguje affiliate máme pekne spracované v jednom videu. Dá sa pochopiť aj bez zvuku a nemá ani 2 minúty.

Prečítanie jedného článku nenaučí človeka zarobiť

Ak by sa to dalo obsiahnuť v jednom článku, nerobili by sme k affiliate marketingu jednu celú knihu. Stať sa affiliate partnerom či publisherom je ľahké. Registrujete sa do nejakej siete alebo programu a môžete si povedať, že ste affiliate partner/publisher. Druhá vec ale je, začať reálne zarábať a rozbehnúť projekty.

Existuje publisher, ktorý má web. Na druhej strane je inzerent, e-shop, ktorý má afffiliate kampaň. Publisher nasadí reklamu a ak prinesie inzerentovi platiacich zákazníkov, dostane z ich nákupov províziu.

Určite nájdete nejaké magické návody, školenia … ale viete ako to funguje?

  1. Človek nájde nejaký eBook za 149€ o tom, ako zarábať online;
  2. Kúpi si ho a dočíta sa, že má vytvoriť eBook za 149€ a ten predávať;
  3. Má si nájsť affiliate partnerov, ktorí to odmakajú zaňho a dať im províziu za predaj eBooku za 149€;
  4. Ideálne vytvoria eBook o tom, ako vytvárať eBooky a zbohatnúť formou affiliate marketingu.

Všetky rýchle zbohatnutia, skratky a multi-level marketing sú bullshit, kde zarobí len jedna strana. A vy to nebudete.

Pod nátlakom všetkých týchto výmyslov dostal affiliate marketing smutnú nálepku. Zaradil sa medzi elitu ako sú finanční poradcovia nemenovanej spoločnosti, či predajcov info produktov. Skutočný príbeh je, že poctivý affiliate marketing nie je žiaden quick-win a ani koláče bez práce. Tak isto ako neexistujú skratky ku šťastiu a láske, aj kvalitný affiliate projekt si žiada čas. Plus značnú snahu.

A aby som nezabudol, affiliate určite nie je pasívny príjem. Kto tvrdí, že niečo spravíte a potom to bude zázračne fungovať, klame.

Budem úprimný a poviem, ako to chodí

Ako som písal v úvode, nejaký ten rok to už robím. A tak isto, v affiliate sieti Dognet, ktorú už 6 rokov vediem, vidím príbehy nováčikov a aj profesionálov. Čo ich spája? Bude to klišé, ale je to tak. Hádajte… Áno, je to trpezlivosť a snaha.

Celú svoju kariéru riešim ecommerce affiliate. Predtým som mal krátku aféru s finančným segmentom, ale to už je dávno. Nedočítate sa tu, ako zaručene vyrobiť funkčný zarábajúci web. Logicky, prečo by vám to niekto hovoril? Aby si vytvoril konkurenciu? Porozmýšľajte trošku. Ak niečo magické niekde nájdete, zapojte kritické myslenie a nedajte sa “uvariť” (rozumej z-obchodovať) na nejakú hlúposť, ktorá jednoducho nemôže byť reálna. Celý affiliate a aj akýkoľvek reálny a čistý projekt nie je quick win.

Zaručené návody na úspech neexistujú. Ak vám to niekto tvrdí, tak opäť klame.

Ako tú mágiu vyskúšať?

Aby som len “nehejtoval”, ale naozaj vám niečo dal, tak tu to je. Základom každého úspešného affiliate projektu je web. Zdieľanie na sociálnych sieťach, v skupinách alebo chatoch je síce fajn, ale nie je to projekt. Je to krátkodobý kšeft bez pridanej hodnoty. Keď zdieľate – ide to, keď prestanete – prestane to ísť. Predsa len, keď budujete projekt, vytvárate hodnotu.

Čo budete potrebovať

  1. Čas sa tomu venovať.
  2. Odhodlanie niečo dosiahnuť.
  3. Vytrvať pri tvorbe obsahu mesiace a nie hodiny.
  4. Uvedomenie, že prvé výsledky prídu o týždne, či mesiace.
  5. Veľa, veľa čítať, skúmať, študovať. Dnes sú informácie na dosah ruky.
  6. Ideálna vstupná investíciu je tak 20€ na rok, aby ste si kúpili hosting a doménu hneď na začiatku. Ale nie je to nutné, viete začať aj zadarmo.

Rýchly návod, ako zarobiť na affiliate kampaniach

Dám teraz z rukáva overený návod:

  1. Vyrobíte si web;
  2. Nasadíte affiliate kampane;
  3. Zarábate!

Ako by povedal božskej Kája, tleskejte, mám to rád. A verte či nie, áno, toto je návod ako robiť úspešný affiliate projekt. Ako ste už asi pochopili, základ je web. Jednoducho online projekt, na ktorom budete tvoriť obsah.

Trochu pomalší návod, ako zarobiť

Skúsim to kúsok rozpísať. Aby si to vedel každý predstaviť.

  1. Vyberiete si tému, čomu by ste sa chceli venovať. O čom by ste chceli mať blog, magazín… Jednoducho, o čom budete publikovať.
  2. Ideálne je, si hneď pri výbere témy skontrolovať, či existujú pre segment affiliate kampane. Viete si to pozrieť napríklad cez katalóg affiliate kampaní. Je pekné písať napríklad o pive, balete alebo seriáloch. Ale ak niekto číta obsah o najnovšej časti seriálu, tak nechce nič nakupovať. Naopak, ak si vyberiete segment zdravia, domácnosti a inšpirácií, máte často ľudí, ktorí riešia problém a sú pripravení nakupovať.
  3. Vyberiete si platformu, cez ktorú si vytvoríte web. Máte tému, affiliate kampane skontrolované, tak si vytvoríte web. O tom sa dočítate nižšie.
  4. Naučíte sa písať obsah. Písať obsah tak, aby sa dobre čítal a získali ste preň aj publikum nie je ľahké. Texty treba optimalizovať hlavne pre vyhľadávače – teda v našom prípade Google. Pekný článok o tom písali na blogu Visibility, aj Basta Digital. Máme to spracované aj v knižke Super Affiliate Academy, či Blog Hero Academy.
  5. Tvorbe obsah pre ľudí, ktorý pomôže. Nepíšte obsah “pre Google”, ale tak, aby ho Google našiel. Nejde o hustotu kľúčových slov alebo archaizmy. Jednoducho musíte otvoriť tému a čo najlepšie ju spracovať. Aby obsah dal odpoveď a pridanú hodnotu čitateľovi.
  6. Umiestňujte do obsahu affiliate odkazy. Do obsahu nasaďte affiliate odkazy na produkty, alebo celé e-shopy. Chcete príklad? Urobte článok o vankúšoch. Napríklad 10 vankúšov pre peknú obývačku, popíšete použité materiály, čo a ako a vyberte 10 vakúšov od predajcov, ktorí majú affiliate kampane. Jednoducho vytvorte pekný obsah.
  7. Získavajte návštevnosť. Optimalizujte, robte linkbuilding, sociálne siete. To je vaša hlavná práca – získať návštevnosť a tú pretaviť do platiacej návštevnosti.
  8. Vylepšujte. A všetko testujte, vymýšľajte, optimalizujte, delegujte prácu.

Nevyzerá to bohvie ako zložito, ale chce to naozaj čas a chuť. 🙂 Ale ten pocit, že máte vlastný projekt ktorý zarába, je skvelý. Sám som o tom písal krátky blog. Vygenerovať nejaké reálne peniaze “od počítača” je skvelý pocit.

Ako vytvoriť web, ideálne zadarmo?

Zase, téma rozsahom na celú knižku. Zhrniem to. Vyberte si či už WordPress, Webnode či iný systém na tvorbu webov. Nemusíte vedieť programovať. Musíte sa s tým vedieť pohrať, poskúšať, vyladiť. Kto vie ovládať Facebook alebo MS Word, bude vedieť aj toto. A je to zadarmo.

Ak chcete vlastnú doménu, môžete investovať neuveriteľných asi 10€ ročne a kúpiť si lacný hosting a za pár € aj doménu. Práve na tému hosting a doména som sa rozpísal v tomto článku. Aj ten je písaný jednoducho, polopatisticky, pre začiatočníkov.

Pokojne si vyskúšajte vytvoriť web zadarmo, no ideálne je čím skôr prestúpiť na vlastnú doménu a hosting. Naozaj, stojí to pár €. Prechod na vlastnú doménu je neskôr ťažký. Čím skôr, tým lepšie.

Predpoklady, ktoré musíte mať na úspešné pôsobenie

  1. Chuť písať a tvoriť;
  2. Trpezlivosť a chuť niečo robiť;
  3. Ideálne mať 20€ na hosting a doménu.

Áno, to je všetko. Tento článok vám nedal návod, ale skôr pohľad na to, čo ako affiliate partner/publisher, budete robiť. Nie je to pre každého, ale je to poctivá práca “za počítačom” teoreticky kdekoľvek na svete. Prelistujte dognet.sk magazín. Ja aj kolegovia tam píšeme o všeličom. 😉 Držíme palce.

Zdieľať článok
Štefan Polgári
Founder Ecommerce Bridge & Dognet

Už od puberty pracujem na vlastných projektoch. Veľmi skoro som pochopil, že robiť “weby pre klientov” je cesta do … nie úplne pre mňa. Tak som začal pracovať na vlastných projektoch. V 17 rokoch som mal portfólio asi 350 webov so zameraním na financie a poväčšine na českom trhu. Boli postavené na organickom vyhľadávaní zo Seznam.cz a keď trošku vylepšili algoritmus, weby “popadali”. Neskôr som sa zamestnal, okúsil prácu vo veľkej agentúre a aj na krásnej pozícii “IT project Manager”, kde by som vydržal do dôchodku, nebyť ambícií. Tak sme spoločne s agentúrou VISIBILITY rozbiehali affiliate sieť Dognet, ktorá úspešne operuje v CEE regióne už viac ako 10 rokov. Síce s VISIBILITY už sieť nepôsobí viac ako 4 roky, no jej kľúčová úloha pri štarte je nepopierateľná. Dognet má viacero podprojektov, ako napríklad knižky o online a affiliate marketingu Super Affiliate Academy, organizuje affiliate meetupy HotDognet (po celej CEE) a spolu organizoval affiliate konferenciu Affilhero. Robíme veľmi veľa pre edukáciu trhu. Medzičasom som spustil projekt Ecommerce Bridge, ktorý verím že v roku 2024 bude tak isto silne etablovaný v rámci CEE. Je to online magazín pre ecommerce scénu, eshopy a celkovo online podnikanie. Prevádzkujem tiež, asi jediné, Múzeum Mobilov v Európe. Som veľmi hrdý na to, akým spôsobom je celá firma a jej projekty postavené. Že už väčšinou nestoja na mojej osobe a mám úžasný team, ktorý vie viesť projekty aj bez môjho “mikromanažmentu”. Moje obľúbené motivačné bláboly: 👍 “Done is better than perfect” 👍 “Nestrelíš, nedáš gól” 👍 “Aj pád na hubu je krok vpred” 👍 “Veci treba robiť a nie sa o nich rozprávať” Ak si to dočítal až sem, gratulujem, máš veľa voľného času. Investuj ho do “strieľania” a nie krčmovým rečiam, ktoré ešte nikomu nepomohli.

Týždenný podcast UPdate
Podobné články
Trh klesá, ale affiliate sieť Dognet hlási medziročný nárast výkonu Black Friday
5 min. čítanie

Trh klesá, ale affiliate sieť Dognet hlási medziročný nárast výkonu Black Friday

Black Friday je jedným z najväčších a najdôležitejších eventov pre celý e-commerce segment. Už dlhé roky nejde len o jeden deň, ale väčšinou ide o týždeň zvaný “Black week”. V zásade však platí, že zľavy e-shopy nasadzujú už od začiatku novembra. Preto je november najsilnejším mesiacom e-commerce sezóny.

Zuzana Riglerová Zuzana Riglerová
Key Relationship Manager
Prečítať článok
Dognet posilňuje na maďarskom trhu a vydáva exkluzívny expanzný guideline na podporu affiliate publisherov 
3 min. čítanie

Dognet posilňuje na maďarskom trhu a vydáva exkluzívny expanzný guideline na podporu affiliate publisherov 

Affiliate sieť Dognet už viac ako 10 rokov podporuje affiliate marketing nielen na Slovensku, ale aj v susedných krajinách a na Balkáne. Nakoľko v sieti dlhodobo pozorujú nevyužitý potenciál maďarského trhu, toto leto predstavili novú iniciatívu s názvom expanzný guideline. V ňom publisheri nájdu všetko, čo by mohli potrebovať pri expanzii s affiliate projektami na […]

Redakcia Redakcia
Prečítať článok
Bridge Now

Najnovšie správy práve TERAZ

10+ neprečítaných

10+